Inloop Dag Landal Landgoed Bourtange zaterdag 9 december van 11:00 uur tot 16:00 uur. Bezoek dan ook de Kerstmarkt van Vesting Bourtange!

  • Tips voor het kopen van een vakantiewoning Tips voor het kopen van een vakantiewoning Tips voor het kopen van een vakantiewoning

Vast rendement op uw investering van zes procent

Tips voor het kopen van een vakantiewoning

Het kopen van recreatievastgoed is een grote stap, daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je tot aankoop overgaat. Hieronder staan belangrijke aspecten bij het kopen van een vakantievilla.

Allereerst is het belangrijk om je voorkeuren op te schrijven bij het zoeken naar een vakantiepark. Bepaal of je op zoek bent naar een huis voor persoonlijk gebruik of voor verhuurdoeleinden. Overweeg of je het huis koopt voor rendement en welk verhuurbedrijf bij je past. Denk na over het aantal mensen dat in het huis moet passen, evenals de voorzieningen die het moet hebben. Denk na over de faciliteiten van het park, zoals een receptie, restaurant, overdekte speelruimte of bowlingbaan. De omgeving is ook een aandachtspunt; wil je rust of veel activiteiten? Controleer of het huis zich op erfpacht- of eigen grond bevindt. Het kopen van de grond biedt meer zekerheid en kan belangrijk zijn bij het verkopen van het vakantiehuis in de toekomst. Bepaal of het huis roerend of onroerend is. Dit is belangrijk voor de waardeontwikkeling van het pand, evenals voor andere zaken zoals hypotheekopties. Bepaal ten slotte of het huis onderhevig is aan overdrachtsbelasting (10,4%) of btw, aangezien dit de kosten kan beïnvloeden.

Vergelijk verschillende opties

Je hebt je voorkeuren gopgeschreven en bent begonnen met zoeken bij verschillende makelaars die ervaring hebben met vakantiehuizen. Dit helpt je bij het nemen van een weloverwogen beslissing, omdat zij precies weten hoe vakantieparken werken. Enkele voorbeelden van goede makelaars zijn Landal Makelaardij of de Vakantiemakelaar. Je hebt brochures opgevraagd en beoordeeld. Hoewel de foto's in deze brochures vaak mooi zijn, is het nog steeds belangrijk om de verschillen tussen de huizen te vergelijken in combinatie met andere parken. Bijvoorbeeld of het een nieuw of gebruikt huis is, het jaarlijkse rendement op de huur, het aantal vierkante meters woonruimte, de grootte van het perceel, het aantal personen dat in het huis past, het verhuurconcept, de aanwezigheid van een eigenarenvereniging, parkvoorzieningen, of het huis onderhoudsvriendelijk is, het energielabel, of het huis is uitgerust met zonnepanelen, warmtepomp, parkeergelegenheid en of er een gegarandeerde opbrengst is.

Proef de sfeer op het park

Proef de sfeer op het park

Bezoek een Open Huis op een vakantiepark dat aan jouw eisen voldoet. Neem de tijd om het park en de cultuur te verkennen. Praat met de makelaar en breng, indien mogelijk, wat tijd door op het park. Bezoek een Open Dag van een recreatiepark dat aan je wensen voldoet. Praat met de makelaar en, als het mogelijk is, ga eens lekker in een demonstratie-woning zitten om te ervaren hoe het voelt. Bespreek de financiële aspecten van verhuur of eigen gebruik, zoals hypotheekmogelijkheden en de opbouw van de verkoopprijs (inclusief grond, interieurpakketten, tuinaanleg en parkeerplaatsen). Ook belangrijk om te vragen: Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes zoals groen, strand, receptie, paden en wegen? 

Heb je je keuze gemaakt?

Heb je je keuze gemaakt?

Dan is het tijd om actie te ondernemen. Neem een optie op de gekozen woning om te voorkomen dat iemand anders deze voor je neus wegkaapt. Laat weten dat je geïnteresseerd bent en vraag om de kopersmap. Deze map bevat gedetailleerde informatie en een voorbeeld van het koopcontract. Als je de map hebt doorgenomen en enthousiast bent, kun je je recreatiedroomhuis kiezen en genieten door eigen gebruik, verhuur voor een hoog rendement of een combinatie hiervan. Veel plezier met je eigen vakantiehuis.