Schrikken van prijs zomervakantie
'De prijs die je op je blog noemt, kan ik niet meer vinden.' Het zijn mailtjes die reisblogger Evy van Kan de laatste tijd regelmatig van haar lezers ontvangt. "Ik ben druk met het updaten van mijn artikelen. De hotelprijzen die ik noemde, zijn in veel gevallen verdubbeld.
Italië heel duur
"Vooral in Italië zijn de prijzen excessief gestegen", vertelt ze. "Om een voorbeeld te noemen: vorig jaar huurde ik in de Dolomieten nog een prima hotelkamer voor 100 euro. Die kost in dezelfde periode dit jaar 150 tot 200 euro. En waar je voor corona voor 60 euro in Rome kon overnachten, betaal je nu minimaal 130 euro."
Van Kan van reisjevrij.nl ziet ook dat hotels hun voorwaarden veranderen. "Zo was voorheen gratis annuleren de standaard, nu betaal je hier vaak een hogere kamerprijs voor. Ook worden hotelovernachtingen vaker aangeboden zonder ontbijt."
Niet alleen hotelkamers zijn duurder. Ook wie naar de camping wil, moet de portemonnee trekken, merkte Jean-Peter Brizzi. Vorig jaar vierde hij met zijn vrouw en kinderen vakantie in een stacaravan aan het Gardameer. "Dat wilden we dit jaar eigenlijk weer, maar waar we vorig jaar nog 1700 euro betaalden voor twee weken, kost het nu 2400 euro."
Ook Nederland duur
Toen hij verder zocht, bleek zijn Italiaanse stacaravan geen uitzondering; soms is het nóg veel duurder. "De prijzen zijn overal enorm gestegen. Ook in eigen land is 1000 euro niets voor een midweek."
Uit onderzoek van de ANWB onder 2000 respondenten blijkt dat we ons door de inflatie niet laten tegenhouden om op vakantie te gaan: 9 op de 10 Nederlanders zijn van plan dit jaar de koffers te pakken. 1 op de 4 heeft al een reis geboekt.
Uit een rondvraag van RTL Nieuws onder grote reisaanbieders blijkt dat het aantal boekingen in december en januari - de periode waarin Nederlanders traditiegetrouw vaak hun zomervakantie boeken - vrijwel weer op het niveau van voor corona is.
Wel wordt die vakantie bewuster uitgezocht. Zo ziet Corendon klanten gemiddeld iets minder luxe hotels boeken. "Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de huidige inflatie die mensen dwingt om meer op de portemonnee te letten", meldt een woordvoerder.
Inflatie impact
In het onderzoek van de ANWB geeft iets meer dan de helft van de respondenten aan dat de inflatie impact heeft op de vakantieplannen. Ook hoge brandstofprijzen (35 procent) en duurdere vliegtickets (33 procent) spelen een rol. Om kosten te besparen, gaan vakantiegangers volgens de toeristenbond vooral minder ver, minder vaak of korter op vakantie.
Dat geldt ook voor Frouke van Lierop. Zij en haar man wilden dolgraag naar Oostenrijk met hun dochters van 2 en 3. "Lekker de bergen in, watervallen bezoeken en mijn dochters laten zien dat er ook sneeuw kan liggen in de zomer", vertelt ze. Maar het vakantiehuisje dat ze wilde bleek voor twee weken 3500 euro te kosten. "We wilden graag een huisje op een park met goede faciliteiten, maar dat is gewoon niet te betalen. Ook andere huisjes kosten rond de 3000 euro", verzucht ze.
Na eindeloos online speuren besloot Frouke uiteindelijk een vakantie te boeken op een huisjespark in Drenthe. "Geen bergen, maar hunebedden. Ik ben eigenlijk niet van de vakanties in eigen land, maar we besparen hierdoor ook flink op de brandstofkosten. Dat geld hebben we voor mijn gevoel nu 'over', waardoor we tijdens de vakantie leuke dingen kunnen doen."
Daarnaast gaat het gezin in plaats van twee weken, twaalf dagen weg. "Dat vind ik jammer, ik ga liever wat langer. Wie weet gaan we ook nog wel een nachtje naar de kust, maar dat besluiten we later."
Alles duurder
Jean-Peter vond uiteindelijk voor 609 euro per week een plekje op een stadscamping in de buurt van Parijs. Ook hij heeft zijn vakantie ingekort. "We gaan nu zeven dagen in plaats van twee weken, dat is wel echt vanwege de kosten. Want niet alleen de vakantie, ook de boodschappen, energie en abonnementen: alles is duurder geworden."
Ook tijdens de vakantie houdt hij rekening met de kosten. "Je wilt er niet op letten, maar je stapt minder ongedwongen een restaurant in. Uit eten met een heel gezin is toch een aanslag op je portemonnee."
Met de stijgende brandstofprijzen en de vliegtaks die per 1 januari 2023 is verhoogd van 8 naar 26 euro per ticket, is het geen verrassing dat vliegreizen duurder worden.
Niet meer voor een prikkie naar Bali
Reisblogger Van Kan ziet dat vooral de buitenkansjes voor verre vliegreizen zijn afgenomen. "Met vliegtickets is het moeilijk te zeggen hoeveel de prijs stijgt omdat het afhankelijk is van wanneer je boekt, maar ik zie in het algemeen wel verschil. Vroeger kon je als je goed zocht voor 500 a 600 euro nog wel een ticket vinden naar Bali of Colombia, nu ligt dat tussen de 800 en soms wel 1200 euro", legt ze uit.
En een huurauto, tegenwoordig ook al zo’n kostenpost. Van Kan: "Die kosten soms wel het dubbele in vergelijking met dezelfde periode voor corona. Lezers vragen me steeds vaker om tips voor trein- en busreizen."
We gaan toch
Maar duur of niet, we willen er hoe dan ook op uit deze zomer. Dat ziet ook Jos Klerx, sectorspecialist horeca, recreatie en toerisme bij de Rabobank. "Uit onze onderzoeken blijkt dat de consument vakantie zeer belangrijk vindt, ze zijn het als een basisbehoefte gaan zien", legt hij uit.
Ook voor Frouke is thuisblijven geen optie: "Ik vind het echt een beloning voor een jaar lang werken. Tenzij het zo duur wordt dat we moeten kamperen, dan blijf ik misschien wel liever thuis", lacht ze.
Bron: RTL Nieuws